Smaczne i zdrowe pomidory od producenta - Vegex

Smaczne i zdrowe pomidory od producenta - Vegex

Świetnie jest zjeść latem pomidora rozgrzanego od słońca. A jakie to wspaniałe, że taki pomidor można uprawiać bez agresywnych chemikaliów. Pomidory są bardzo wrażliwe zarówno, na jakość gleby, jak i na nawóz. Jednak wprowadzenie nadmiernej ilości różnych nawozów do pomidorów jest niedopuszczalne. W przypadku roślin i pomidorów lepiej będzie, jeśli są trochę niedożywione, niż podać nadmierną dawkę składników odżywczych.Takie pomidory produkuje firma Vegex z Opatówka, takie warzywa smakują przez cały rok tak samo dobrze. Stosuje ona najlepszą opcją, czyli stopniowe stosowanie niewielkiej ilości nawozów, niezbędne na etapie wegetacji roślin.

Co świadczy o najlepszej jakości pomidorów – Vegex?

Kluczem do dobrych zbiorów pomidorów są mocne i zdrowe sadzonki, a także przemyślane odżywianie. Specjaliści Vegex zwracają szczególną uwagę na glebę, która jest dodawana do sadzonek. Powinna zawierać tylko niezbędne substancje do dokarmiana młodych roślin. Mają świadomość, że nie należy dopuścić do nadmiaru azotu w glebie. Powoduje to zbyt aktywny wzrost zielonej masy, sadzonki wyrosną i osłabną, co może znacznie zmniejszyć przyszły plon. Wiedzą o tym specjaliści z firmy Vegex, którzy dbają, aby ich uprawy pomidorów odbywały się na sterylnych podłożach, pozwala to na ograniczenie do  minimum stosowania środków ochrony.

Aby zachować żyzność gleby, składniki odżywcze wprowadza się zgodnie z harmonogramem: przed siewem nasion lub sadzonek, bezpośrednio w trakcie sadzenia, a także po sadzeniu i wschodach. Najczęściej nawozy do pomidorów stosuje się do podlewania roztworami z minerałami i substancjami organicznymi, chociaż dolistna metoda przetwarzania warzyw jest uważana za bardziej skuteczną. W ten sposób składniki odżywcze przez łodygi i liście są wchłaniane do każdej komórki i wzmacniają roślinę. Dzisiejsze szklarnie wyglądają jak laboratoria sterowane komputerowo, ponieważ klimatem, temperaturą i wilgotnością steruje właśnie komputer.Tak pracuje firma Vegex może, dlatego ich pomidory smakują tak wyjątkowo i mogą być długo przechowywane.

Jakie pomidory są najsmaczniejsze?

Najsmaczniejsze są oczywiście pomidory letnie, zrywane bezpośrednio z krzaka. Na świecie istnieje ponad sto odmian pomidorów. W masowej sprzedaży występuje głównie kilka rodzajów:

  • Średniej wielkości czerwone pomidory o słodko-kwaśnym smaku
  • Duże różowe pomidory, bawole serce, słodki smak
  • Średniej wielkości różowe pomidory, słodki smak
  • Pomidory koktajlowe, smak słodko-kwaśny
  • Żółte, pomarańczowo-zielone pomidory, słodko-kwaśny smak.

To najpopularniejsze rodzaje pomidorów, które można wykorzystać do gotowania. Latem talerz może zawierać pomidory we wszystkich kolorach tęczy od ciemnozielonego po pomarańczowy. Do sałatek i gazpacho najlepiej nadają się odmiany słodkie. Słodko-kwaśne do przygotowania tart, zapiekanek i innych dań wymagających obróbki termicznej. Duże pomidory doskonale nadają się na kanapki, a pomidorki koktajlowe efektownie prezentują się w świeżych sałatkach z ziołami. Gdzie kupować pomidory, aby ich, jakość nie zawiodła? Od producenta Vegex, który przestrzega wszystkich zasad odpowiedniego nawodnienia i ogrzewana, stosuje najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i technologiczne.

Sezon na pomidory

Szczyt dojrzewania pomidorów przypada na lipiec i sierpień. W tym czasie pomidory są najsmaczniejsze i najzdrowsze. W restauracjach można spokojnie zamówić pyszne dania z pomidorami. A w domu trzeba koniecznie przygotowywać sałatki warzywne z kolorowych pomidorów. Nowoczesne technologie pozwalają firmie Vegex uprawiać warzywa przez cały rok. Najlepiej wybierać warzywa uprawiane w kraju, ponieważ producent zużywa mniej chemii, więc warzywa te nie są szkodliwe dla zdrowia. Skórka pomidorów Vegex jest gładka, bez zmarszczek i defektów. Dojrzałe owoce są dość ciężkie, co oznacza, że są soczyste i mięsiste, a nieprzesuszone w środku.